Tłuszcz i cukier zmieniają mikrobiom, prowadząc do spadku formy poznawczej
23 czerwca 2015, 10:52Diety bogate w cukier i tłuszcze powodują zmiany w mikroflorze jelit, które z kolei wiążą się ze znaczącym spadkiem elastyczności poznawczej. Największy wpływ zaobserwowano w przypadku diety wysokocukrowej, która prowadziła również do zaburzeń pamięci krótko- i długotrwałej.
Zdobywca Nagrody Nobla nie miał racji
23 czerwca 2015, 10:00Posługując się rentgenografią strukturalną, włoscy naukowcy wykazali, że kanały jonowe dostosowują średnicę do wielkości przechodzących przez nie jonów.
Krukowate rozpoznają liczby
23 czerwca 2015, 05:58Helen Ditz i Andreas Nieder z Uniwersytetu w Tybindze przeprowadzili badania, w czasie których wykazali, że krukowate rozpoznają liczby. Uczeni wykorzystali podczas eksperymentów czarnowrony, którym wszczepiono czujniki neuronów. Ptaki nauczono następnie grać w grę, a pozytywne wyniki nagradzano.
Kraby utrudniają odtwarzanie lasów namorzynowych
22 czerwca 2015, 12:33Kraby zjadające rozmnóżki mogą utrudniać odtwarzanie lasów namorzynowych.
AMD chce się podzielić?
22 czerwca 2015, 09:11Reuter, powołując się na trzy anonimowe osoby, twierdzi, że AMD zastanawia się nad podziałem lub wydzieleniem spółek-córek. Zdaniem źródeł, koncern zatrudnił firmę konsultingową, której celem jest przeanalizowanie różnych opcji działań przedsiębiorstwa.
Dużo siedzenia = dużo lęku
19 czerwca 2015, 12:36Zachowania związane z siedzącym trybem życia, np. oglądanie telewizji czy praca przy komputerze, wiążą się z podwyższonym ryzykiem zaburzeń lękowych.
Emoji zamiast PIN-u
18 czerwca 2015, 10:30Intelligent Environments to brytyjska firma, która opracowała pierwszy system haseł opierający się na emoji, czyli powstałego w Japonii zestawu emotikonów i ideogramów. Hasło dostępu, np. do banku, tworzymy z zestawu 44 emoji. Brytyjczycy zapewniają, że jest to znacznie bardziej bezpieczne niż 4-cyfrowe numery PIN, gdyż wykorzystanie emoji oznacza, że jest 480 razy więcej permutacji.
Witryny coraz 'cięższe'
17 czerwca 2015, 11:59Jeśli masz od pewnego czasu wrażenie, że internet działa Ci wolniej, to nie jest to tylko wrażenie. I nie jest to wina komputera czy połączenia. Witryny internetowe puchną w oczach. Z danych HTTP Archive dowiadujemy się, że obecnie przeciętna witryna internetowa ma 2,1 megabajta. To dwukrotnie więcej niż jeszcze trzy lata temu.
Skrajny wysiłek wpływa na przepuszczalność jelit
17 czerwca 2015, 11:47Skrajny wysiłek, zwłaszcza w gorącu i bez uprzedniego treningu, może prowadzić do wzrostu przepuszczalności jelit, przenikania bakteryjnych toksyn do krwiobiegu i sepsy.
Lek na białaczkę z awokado?
16 czerwca 2015, 11:52Prof. Paul Spagnuolo z Uniwersytetu w Waterloo odkrył w awokado lipid, awokatynę B, który obierając na cel białaczkowe komórki macierzyste, zwalcza ostrą białaczkę szpikową (OBS).